- Az erdélyi gyógyturizmus két közismert és közkedvelt helyére juthatunk el Kibédről, alig több mint 15 perces autózással. Számos vendég, aki szereti elkerülni az üdülőközpontok nyüzsgő utcáit, vendéglátó központjait nálunk helyezi el bázisát, és innen keresi fel a kezelő központokat, strandokat, sóbányát.
- A gyógyturizmus elterjedése, a sónak tulajdonítható, a só különböző jótékony hatásainak köszönhető a több évszázada muködő szovátai és parajdi gyógyítás. Két fő szervrendszerünk megbetegedéseire találhatunk kezelést. A mozgásszervi megbetegedések kezelésére Szovátán, a légzőszervi megbetegedésekre a Parajdi sóbánya ad lehetőséget.
- A só adta kincsei mellett a gyógyvizek és az ásványvizek (vagy székelyesen borvizek) jelentik Erdély másik természeti értékét. Ebből kifolyólag Erdély szerte számos fürdőváros a gyógyvizeinek köszönhetően nyerte el méltán elismerését. A mélyből feltörő ásványokban gazdag gyógyvíz évszázadok óta segít, elsősorban az idült betegségek enyhítésében, kezelésében.

SZOVÁTÁN
Medve Tó, Mogyorósi Tó, Fekete Tó, Vörös Tó

A gyógyturizmus kibontakozása Szovátán első sorban a Medve tónak tulajdonítható, de ezen kívül néhány kisebb kiterjedésű hasonlóan sós, illetve ásványi anyagokban gazdag tó is hozzájárul a népszerűséghez.
A gyógyhatás a magas koncentrációjú sóban (NaCl), Kálcium (Ca), Kálium(K), Foszfor (P) és egyéb nyomelemekben gazdag, víznek illetve iszapnak tulajdonítható. Vizes sósfürdok, iszapkezelések, gyógytorna, gyógymasszázs jelenti a terápiás eljárásokat a kezelési központokban.

Gyógyjavallatok
A fő terápiás vonal a mozgásszervi betegségek kezelését jelenti, pl.
- krónikus reumás betegségek (arthrozis, spondilozis, reumatoid arthritis);
- csontritkulás, csontlágyulás rendszeres regenerálása
- ortopédiai műtétek (csípoprotézis, térdprotézis) utáni rehabilitációs kezelések;
- baleseti műtéteket követő rehabilitációs kezelések
Emellett idegrendszeri betegségek, perifériás idegbénulás, krónikus női betegségek, krónikus saplingitis, metritis, sekundér sterilitás, krónikus tüdő és légúti megbetegedések (kivéve a TBC), krónikus bőrbetegségek (pl. psoriazis) esetén nyújthatnak hatásos segítséget a gyógyulásban az itt nyújtott kezelések

PARAJDON
Sóbánya és gyógyfürdők

A parajdi sóbánya száraz, rendkívül tiszta és egészséges levegője a légző rendszeri megbetegedések kezelésére tökéletesen alkalmas. A só megköti a nedvességet, és elpusztítja a kórokozókat, a levegő hőmérséklete egyenletes, külső légköri szennyezéseket (pollent, füstöt, port vagy egyéb allergéneket) nem tartalmaz, ezáltal kiváló kezelési lehetőséget biztosít a légúti megbetegedésekben szenvedők számára. Gyerekek, felnottek, fiatalok, idosek egyaránt visszatéro vendégei a sóbányának. A sóbánya egyik 120 m mélyen fekvő összefüggő csarnok csoportja, ahol a bányászat napjainkban nem működik, teljes egészében a vendégek és betegek fogadásra alkalmas. A gyerekek számára játszótér van kialakítva. Hinta, csúszda, bicikli, játékok stb. szórakoztatják a kicsiket. A felnőttek számára különböző programokat; a kis kialakított kápolnában misét, a színpadon hangversenyeket szoktak szervezni. Ugyanakkor társasjátékokkal, biliárdozással, ping-pongozással, keresztrejtvénnyel, társalgással stb. lehet kellemesen eltölteni a gyógyulásra szánt idot.

Gyógyjavallatok
- Gyereknél kialakult, vagy kialakulóban lévő túlérzékenység, aszthma kezelése
- Felnőttek, gyerekek léguti allergiás megbetegedések kezelése
- Krónikus tüdő betegségek (szilikózis, sziderózis) kezelése
- Krónikus dohányosok rehabilitációja

TUSNÁDFÜRDŐN
Értékes gyógyvizek

Tusnádfürdő és környékének természeti adottságai kitűnő gyógyhatásúak a neurózis, a szív és érrendszeri, a gyomor-, bél-, mozgásszervi bántalmak és a belső elválasztású mirigyek betegségeiben szenvedők gyógyításában. A tusnádi gyógyvíz ásványanyag tartalma kiemelkedően magas, főleg vas és magnéziumban gazdag, a fürdővíz színe rozsdabarna a magas vastartalomnak köszönhetően.

Gyógyjavallatok
- krónikus reumás betegségek, porckopás, csontritkulás, csontlágyulás rendszeres kezelése
- különböző mozgásszervi rehabilitációs kezelések
- légzőszervi, szív és érrendszeri bántalmak kiegészítő kezelése"

BÁLVÁNYOSFÜRDŐN
Torjai büdös barlang és a Mofetták

Bálványosfürdő Erdély másik csodatevő gyógyhatású helyisége. Létrejöttének története három fürdőtelephez fűződik. 1895-ben a Csoma-hegygerinc lábánál alapította Csiszár Dénes fürdőtelepét.A másik régi fürdőhely a Várpadi-feredő. A Bálványosi-hágón fekvő egykori Torjai-Büdös a legrégibb fürdőtelep. A "büdös" jelzőt a kellemetlen szagú kénhidrogén jelenléte miatt kapta. Az említett fürdőhelyek összeolvadásából jött létre a mai Bálványosfürdő

Nem messze innen lehet felfedezni a Büdös-barlang rejtelmeit. A barlang hossza körülbelül 14 méter, amely tulajdonképpen egy régi kénbánya maradványa. A kénhidrogénes-széndioxidos gázak magas szintjét a falakon a sárga lerakódások mutatják. A barlangba tilos bemenni. Alacsony oxigén tartalma miatt életveszélyes.
Különös élményt nyújt a Buffogó-láp mesebeli világa is. A talajt puha, szőnyegszerű, süppedős mohák nőtték be. Érezni a kénes szagot és látni a vízből feltörő, bugyborékoló gázakat. A Buffogó-láp összességében egy fortyogó, bugyogó vizű medence, egyben természetvédelmi terület

Bálványosfürdő gyógyító ereje szintén a gyógyvizének tulajdonítható amely magas kén tartalmú. Emellett a kénhidrogén a másik faktor, amit számos beteg igénybe vesz, az un. mofetta fürdők révén. És nem elhanyagolható tényező a friss magas erdővidéki levegő sem.

Gyógyjavallatok
- krónikus mozgásszervi megbetegedések, porckopás, porcleépülés, csontritkulás, csontlágyulás kezelése
- szív és érrendszeri betegségek enyhítése
- gyomor és bélbántalmak kezelésére ajánlják a magas széndioxid és kénhidrogén tartalmú ásványvizeket (igaz kicsit kellemetlen ízű és szagú)

BORSZÉKEN
Ásványvizek

Bizonyára sokak számára ismerős a Borszéki ásványvíz. Ásványvizét évszázadokkal ezelőtt ismerték már távoli uradalmi házakban is, minősége páratlan. Idős székely emberek még emlékeznek rá, mikor messzi vidékekre, több száz km távolságra is vitték lovas szekereken a "borvizet". Több mint 30 borvízforrás létezéséről tudnak. Napjainkban a korábban szebb napokat is megélt fürdőhely újra kezd magára találni.

Az ásványvíz gyógyjavallatai
- jótékonyan hat a gyomor-bélbántalmakra, a máj- és epeutak ártalmaira, az epe- valamint vesekőre.
- magas Ca és Mg tartalma miatt ajánlják terhes és szoptatós anyák részére, valamint idősebbek csontritkulásos betegségeinek megelőzésére.
- az alacsony szénsavtartalmú ásványvíz alkalmas gyomorégés, hasfájás, székrekedés, gyomortúlterheltség enyhítésére.