Étlap

Étlapunk kialakításában két fő szempont vezérelt minket, egyrészt hogy vendégeink belekóstolhassanak a jellegzetes, egyszerű, házias erdélyi ízvilágba, másrészt, hogy ételeink mindig friss, jó minőségű összetevőkből készüljenek. A szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, befőttöket, lekvárokat, savanyúságokat saját termesztésből szervírozzuk.

Reggeli

Felvágottak, sajt, túró, tojás, lekvárok, házi tej, kakaó, tea, friss zöldségek és néhány szezonális erdélyi finomság: zakuszka, padlizsán krém

Levesek

Zöldség leves, Paradicsom leves, Zöldbab leves, Gyümölcs levesek, Bableves, Burgonya leves, Hús leves, Csülkös káposztaleves

Főétel

Rántott hús, Sült húsok, Rántott sajt, Rántott gomba, Csirke paprikás, Gomba paprikás, Pörköltek, Toltött káposzta, Szezonális főzelékek, Túrós csusza, Rakott krumpli, Túrós puliszka (kukorica kása), Miccs, Köretek, házi savanyúságok

Desszertek

Házi sütemények, Csöröge, fánk, palacsinta, rétes

vissza a lap tetejére

Erdélyi finomságok

Kürtős kalács - A ma már egész Magyarország szerte elterjedt kürtős kalács származási helye székelyföld. Az eredeti hagyományos ízeket itt lehet megkóstolni, utánozhatatlanul finom kürtőskalácsot Székelyudvahelyen, Farkaslakán, A Gyilkos-tónál, Szovátán lehet enni.

Csöröge, Fánk - Hagyományos ünnepi házi sütemény volt a csöröge és a fánk a múltban. Többnyire nagymama receptek őrzik a legfinomabb ízeket. Gyümölcslekvárral, mogyorókrémmel, csokival ízesítik.

Padlizsánkrém (vineta) - Parázson történő kisütéssel készítik elő az érett padlizsánokat, majd a megsütött héj eltávolításával nyerhetőek a puha rostok. Ezek feldarabolásával zúzásával jön létre a krém, ami változatos fűszerezéssel több ízárnyalatban fogyasztható. Az alap hozzáadandók: hagyma, fokhagyma, só, bors, ecet, de ízesítik pirospaprikával, csípős paprikával, majonézzel, köménymaggal stb.

Zakuszka - Balkán eredetű, különböző zöldségekből, azok főzésével előállított ízletes csemege. Fő összetevők: pritamin paprika, padlizsán, paradicsom, hagyma. Sok háznál variálják az összetevőket, hozzáadhatnak még gombát, babot, sárgarépát és ízlésnek megfelelően fűszerezik.

Juhtúrós puliszka - Régen a parasztság egyik fő étele a puliszka (azaz kukorica kása) volt. Majdnem minden háznál megtalálható volt a sajt, vagy túró. Mennyei ízt ad az olvadó túró a forró puliszka rétegek között, amit pirított szalonna kockákkal tesznek még ízletesebbé.

Kocsonya - A téli disznóvágásokat követően készítik az ízletes kocsonyát, melynek fő összetevoje az enyhén füstölt csülök, bőr és hús. Többnyire reggelihez fogyasztott finomságot piros paprikával, borssal, ecettel ízesítve tálalják.

Miccs - Szintén balkán eredetű étel, húskészítmény.

Szilvapálinka